Deşi este o insula de latinitate în estul Europei, datorită restricţiilor dictaturii comuniste a lui Ceauşescu, publicul românesc era puţin familiarizat cu modelul "ULTRAS" ca formă de susţinere a echipei favorite.
În ediţia 1990-1991, Universitatea câştiga eventul, dar Craiova încetase să mai fie magica echipă care cucerea Europa. Întotdeauna însă, deasupra stadionului "Central" aerul are parcă o altă densitate, pare umplut cu ecoul fiestelor din vremea Craiovei Maxima...
După căderea regimului comunist de la bucureşti (1989), ULTRAS CRAIOVA este unul din primele grupuri ultrà care apar în România. El reprezenta de fapt întreaga galerie a Universităţii. Era o galerie eterogenă, care îi cuprindea pe toţi cei care erau dispuşi la orice fel de sacrificii pentru a fi alături de Ştiinţa, indiferent dacă juca acasă sau în deplasare. Grupul nu era însă foarte compact, astfel că în jurul nucleului care conducea mai existau câteva mici grupuri-satelit, formate din băieţi mai tineri, care însă încurajau echipa în spatele aceluiaşi banner.
Diferenţele de mentalitate dintre membrii ULTRAS CRAIOVA s-au accentuat însă în timp, lucru care a dus la desprinderea de grup a două facţiuni: BRIGADA "U", şi COMMANDO, care mai târziu aveau să se unească într-una singură, dând naştere C.U.C.S.
Separarea celor două grupări, nu întâmplător formate din cei mai tineri şi cei mai fanatici băieţi din galeria alb-albastră, a adus după sine şi agonia primului nume pe care l-au avut fanii Craiovei. În 1996, la meciul Craiova - Rapid 3-1, a fost ultima apariţie a bannerului cu ULTRAS CRAIOVA.
Suporterii Craiovei care proveneau din Caracal, şi a căror importanţă în interiorul galeriei oltene era incontestabilă, şi-au făcut şi propriul banner: ATOMIC LIONS.
Era primul grup ultrà organizat al unei echipe din România care era din alt oraş decât acesta. După câţiva ani ei se vor alătura celor din F.D.L. bucureşti, formând împreună BLUE LIONS (actualul lor nume este B.L. - GRUPPO CARACAL).
În 1995, BRIGADA "U" este prima grupare care se separă de ULTRAS CRAIOVA. La început avea puţini membri, dar mentalitatea lor era cu totul diferită. Majoritatea erau elevi ai Liceului Carol I. Din 1998 îşi schimbă numele în CRAIOVA ULTRÀ GROUP, numărul lor crescând semnificativ. Bannerul cu C.U.G. a apărut la meciul Craiova - Naţional 5-1, ei alegând să stea la acel meci în Peluza Nord (lucru pe care doi ani mai târziu îl va face şi SEZIONE ULTRÀ, dar din cu totul alte motive).
Tot în `95-`96 apare şi FOSSA DEI LEONI, numele sub care se grupează ultraşii Ştiinţei din bucureşti, a căror prezenţă la toate meciurile Craiovei îi face să meargă în fiecare săptămână în deplasare.
În toamna anului 1996, la câteva săptămâni după moartea tunarului Craiovei, Ion Oblemenco, o a doua facţiune se desprinde de ULTRAS CRAIOVA: COMMANDO. La început reprezentând o brigadă foarte redusă numeric, această titulatură va deveni în 2000 numele întregii peluze.
În campionatul `96-`97, ultraşii trec printr-o perioadă de tranziţie. Aceştia intenţionează să îşi schimbe locul de la tribuna a II-a, oscilând între cele două peluze. Paradoxal, violentele incidente de la meciul cu Sportul din primăvara lui `97 şi etapele de suspendare a propriului teren, au ajutat fanii să se hotărască asupra sectorului pe care îl vor ocupa de acum înainte: PELUZA SUD.
Astfel, după epuizarea etapelor de suspendare, meciul cu care Craiova a revenit în vulcanul de pe "Ion Oblemenco" a fost tocmai derby-ul cu steaua, din etapa a 30a. Craiova a câştigat cu 3-2, dar pentru ultraşii alb-albaştrii a fost un meci istoric: PELUZA SUD a adoptat pentru totdeauna cea mai frumoasă galerie a ţării. La acel meci fanii au fost încadraţi de impresionante dispozitive ale forţelor de ordine, mascate atât în interiorul cât şi în afara stadionului.
În anul 1999, FOSSA DEI LEONI alături de ATOMIC LIONS dau naştere unei noi grupări, BLUE LIONS (bucureşti). Băieii din Caracal vor purta numele de B.L. - GRUPPO CARACAL.
Numărul mare de suporteri pe care Universitatea îi are în bucureşti, i-a făcut pe cei mai fanatici dintre aceştia să aibă aspiraţii din ce în ce mai îndrăzneţe. Astfel, BLUE LIONS este primul şi singurul grup care are personalitate juridică (probabil din ţară), devenind FAN-CLUB BLUE LIONS.
Grupuleţe ca WHITE-BLUE BOYS (1996), T.N.T. LIONS (1996), FIGHTERS (1997), SOUTH FORCE, SUD KAOS sau FRONTE RIBELLE au rezistat foarte puţin, sfârşind prin a se integra în COMMANDO ULTRÀ CURVA SUD sau BLUE LIONS.
Anul 2000 a fost un an de căutări, în care majoritatea tinerilor deveniseră membri ai C.U.C.S. şi se aflau în profundă contradicţie cu CRAIOVA ULTRÀ GROUP, care era acum compus din doar câţiva foşti lideri ai vechiului ULTRAS CRAIOVA. Aceştia, nemaifăcând parte din nici un grup, aderaseră între timp la C.U.G.
Ultraşii adevăraţi (C.U.C.S.) şi-au radicalizat discursul, nemaifiind dispuşi să în spate o întreagă peluză, dar să fie dirijaţi de alţii... C.U.C.S. devenise astfel grupul în care se reuniseră toţi cei care doreau schimbarea. Ruptura trebuia să se producă, şi în septembrie 2000 apare FREAK BOYS, iar în decembrie 2000, SEZIONE ULTRÀ, brigăzile în mâna cărora, din ianuarie 2001 rămâne întreaga responsabilitate şi conducerea peluzei.
Din acel moment imaginea Peluzei Sud s-a schimbat mult...
Au urmat apariţia altor grupări care există şi în prezent: TESTE MATTE, GIRLS şi SOUTH MANIAKS (prima fiind foarte importantă pentru Peluza Sud), proteste, coregrafii, mesaje, incidente şi multe alte lucruri care merită amintite în istoria Peluzei Sud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu